10 Mayıs 2010 Pazartesi

Kişilik ve Dekorasyon

Hakan Kiran
(Yuksek Mimar)
Cnumuzdeki yilin dekorasyon tarzi simdiden belirlenmeye basladi aslinda: Modernlestirilmis ahsap, tekstil, metal, cam ve bolgesel ozellikleri ortaya cikaran ogeler. Gecmisteki agir mobilyalar, cicekli kumaslar, klasik cizgiler yerini yavas yavas tam zit bir noktaya, minimalizme getirdi. Fakat cok uzun surmedi bu sadelik. simdi bu iki tarzin ortasi yasaniyor. Evlerin tarzi ve kimligi, icinde yasayanlara bagli aslinda. Bazilari evlerini yasadiklari mekan olarak goruyor, bazilari ise bir sunus merkezi. Ama artik kesin olan birsey var, daha topraga yakin, daha az katli evler tercih ediliyor. Aslinda insanin dogasindan gelen birsey bu, sicak bir dekorasyon, bahce icinde bir ev ve dogal malzemeler.

Kadir Akorak (Ressam)
Kursun, onumuzdeki yil tasarladigim mekanlarda kesinlikle kullanacagim bir malzeme. Goruntusu ve yapisindaki zitliklar sayesinde surprizli bir yapiya sahip. Mat yapisi aslinda kucuk isiltilari sakliyor, sert goruntusu ise inanilmaz sicak ve yumusak bir dokunusu. Cok buyuk yuzeylerden mobilyalara, masadan zemin kaplamasina kadar kullanim alani var. Eskiden evlerde cati ortusu olarak vazgecilmez bir malzemeydi, balikcilar icinse oltalarda. Dolayisiyla sonsuz yaratici olabileceginiz bir malzeme. Camla birlikteligi ise inanilmaz bir goruntu veriyor. Orhan Kocan??in imzasini tasiyan bu lamba, kursun ve camin uyumunu daha iyi anlatiyor.
Ic mimari ve dekorasyonla ilgilenenler, 2001 yilinda kisilerin kendi karakterlerini yansitan tasarimlari tercih edecekleri konusunda hemfikirler. Biraz daha nostaljik ve eskiye donuk bir tarzin onumuzdeki senenin dekorasyon modasina damgasini vuracagini soyluyorlar. Ama yine de, ille de nostalji degil, herkes kendi kisiligine en uygun olan tarzda evini doseyecek gibi bir durum soz konusu?

Figen Czdenak (Moda Tasarimcisi)
Dukkanlar arasinda gezerken gordum bu yastiklari. Kesinlikle benim olmali diye dusundum. Bence onumuzdeki yil evlerin sembolu de bu yumusacik yastiklar. Teknolojinin ulastigi son nokta, bizi bu sistemin bir esiri haline getirdi. sevgisizlik ve bencillik tum insanlarin yuzunden okunuyor. Insani insana dusman yapan filmler, haberler var televizyonda. Ve artik insanlar birbirlerini sevmiyorlar. Ama hep bir mutluluk arayisi var bakislarda. Iste sirma??dan aldigim bu yumusacik kurklu yastiklar, insanlarin, tum canlilarin, hatta evrenin huzur icinde, mutlu, baris ve sevgi dolu olmasinin sembolleri. Bu mutluluk arayisinin sembolleri?

Merve Kurttepeli (MK Dekorasyon, Ic Mimar)
2000-2001 senesinde deri cok islenen bir malzeme oldu. Giyimde oldugu kadar, dekorasyonda da kullanildi. Bunun nedeni, giyim ve dekorasyondaki modanin hep paralel ilerlemesi. Deri herseyden once cok dogal ve kullanisli bir malzeme. Eskidikce guzellesen bir yapisi var. Cnumuzdeki yil, deri dekorasyona ozellikle dokusundaki farklilikla girecek. Hayvan desenlerinin islendigi derilerden biri de Andrew Martin??in koleksiyonundan secilmis bu krokodil baski. Gecen sene siyah rengin agirlikli oldugu deride, bu yil renk ve doku farkliliklari gorulecek. Gumus, altin ve diger renkler, yeni desenleri daha belirgin kilacak.

Asli Tunca & Carl Vercauteren
Her evde olmasi gereken sey, oncelikle mutluluk. Ondan sonrasini bulabilmek icin kendi etrafimizda en cok neleri sevdigimize baktik. sonucta kesfettik ki, ikimiz de islevsel olmayan urunler secmisiz. Gecmiste birer islevi olup bugun artik kullanilmayan, ????gerekli???? kesinlikle olmayan ama yine de evimizde bulunmasindan cok memnun oldugumuz iki objeyi sectik. Guzel olduklari icin, baska donemleri temsil ettikleri icin? Tavan suslemesi XVII. yy. sonu, peruk standi ise XVIII. yy.??a tarihleniyor. Insanlar biraz kendilerini simartmalilar diye dusunuyoruz, cunku cok fazla gorev var artik hayatimizda. Herkes gerekli olmayan ama cok guzel olan birseye sahip olmali. Islevi olmayan ama duygularimizla baglandigimiz esyalar olmali etrafimizda.

Kaan Tepe (ZF Tasarim)
Yasadigimiz gunlerin en onemli ozelligi, bence insanlarin yogun is tempolari. Insanlar artik iki, hatta uc iste ayni anda calismaya basladilar. Dolayisiyla bu yogun calismanin getirdigi karmasiklik, mekanlara da yansiyor. Cnumuzdeki yil bu yasam tarzi tumuyle islevsellik ve sadelik uzerine kurulacak. Insanlar butun olanaklardan faydalanmaya calisacaklar. Bu yogunlugun arkasindan sade ama fonksiyonel bir eve gelecekler ama dekorasyonda oyle bir renk ya da tasarim kullanacaklar ki, o tasarim, gun icindeki bu karmasikligi yansitacak. Kirmizi bir puf ya da cizgi disi bir tasarim gibi. 2001?in benim icin sembolu motorsiklet kaski! Hiz, fonksiyonellik, sadelik ve estetigin birlestigi bir tasarim bu?

Mete sozer (911 Design-Mimar)
Bana gore 2001 hibrit yili olacak. Ayni mekanda birbirinden oldukca farkli tarzlar birlesecek. Bu butunluk ise tamamen o mekanin sahiplerine gore degisim gosterecek, cunku herkes baska zamanlari yasiyor. Herkes kendi modasini yaratiyor. Kisisel gecmis var, kisisel gelecek var. Bu birikimler kisisel secimleri yaratiyor ve dolayisiyla mekanlara yansiyor. Trend degil onemli olan, cunku trendi takip etmek taklidi yaratir, taklit de alt alta konan karbon kagitlari gibi surekli kalitesize dogru giden bir surectir. Atelye Derin??den sectigim iki tasarim, bu soylediklerimi anlatiyor. Proust model, Alessandro Mendini tasarimi olan koltuk klasik cizilmis ama klasik dosenmemis. Bu tasarimda klasige karsi inat var. Agacin da kumasin da hicbir onemi yok; sadece desenin onemi var. Zetwal model Jean Francois Crochet tasarimi sehpa ise bana bir bocegi andirdi. Bence tasarimindaki dinamizm, urunu cekici kiliyor?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder