24 Nisan 2010 Cumartesi

Mobilyada sehpa tasarımları

Türkiye’nin onde gelen tasarimcilarina en sevdikleri sehpa tasarimlarini ve ideal sehpayi sorduk. Bazilari dogal malzemenin one cikmasindan yana bazilari da urunun kolaylik saglamasindan.

Aziz sariyer – Derin
Ideal ebat ve yukseklige donus
Tum tasarimlarimi, kendi estetik anlayisimi yansitan ifadelerim olarak goruyorum. Ideal bir urunu tarif etmek gercekten izafi bir durum. Cunku fonksiyon, malzeme ve gorsellik ihtiyacin kendi dogrulari icinde yaratilir. son donemde yapilan cok alcak ve buyuk sehpalarin, tekrar ideal ebat ve yukseklige ulastigini soyleyebilirim.

En sevdigim sehpami 1970 baslarinda yapmistim. Ismi “Kutu” olan tasarim sunta ve uzeri beyaz polyester boyaliydi. Menteseyle bagli iki kapagi acilarak sehpa kutusunun icinin arzu edilen amacla kullanilmasina firsat veriyordu. son sehpa tasarimimi bu sene Alparda Ofis firmasi koleksiyonu icin yaptim. “Bow” ismindeki obje mdf uzeri dogal kaplama veya lake boyali. Farkli model alternatifleriyle alt tablasi da kullanilabiliyor.

Cmer Cnal / Alper Boler – UB studio
sehpa bir podyum
sehpa, gunluk hayatin ortasinda, en sik kullanilan esyalarin uzerinde bulundugu bir podyum. steril duramayan degisken bir mobilya. Bu sebeple uzerindeki objelerin icinde eriyebilecegi ve yeni butunler olusturabilecegi modeller uzerinde calisiyoruz. Bizce sehpa bos ve steril olmamali. Hayata dair oneriler ve farkli bakis acilari sunuyoruz, yorumlamak izleyiciye kaliyor.

su ana kadar tasarladigimiz objelerin tumunde ana hedef etkilesim. Objenin form, fonksiyon, duygu gibi tum ogeleri dengeli bir bicimde yansitmasini hedefliyoruz. Bu sekilde kullanicinin objeyle olan iliskisinin daha akiskan, degisken ve uzun omurlu olacagini dusunuyoruz. son sehpa tasarimimiz, ocak ayinda Koln IMM Fuari�??nda sergiledigimiz “sema”. Tek renk, metal ve mdf. Czerindeki doner tablasinin yani sira, ayagi uzerindeki kollarda gunluk dergi ve gazetelerinizi bulundurabiliyorsunuz.

Tardu Kuman – stoa
Ham malzeme one cikiyor
Agacin dogal formunu sehpa tasarimlarinda kullanmayi daha cok seviyorum. Bence sehpalar da genel egilim, dogal ve ham malzemenin one cikmasi yonunde. Ayrica boyutlari buyudu ve alcaldi. son sehpa tasarimimi 2007 baslarinda yaptim. Ovenkhol agacindan yaptigim obje, demonte olabilen bir dizi mobilyayla birlikte tasarlandi.

Ahsap, kalay, demir, kumas ve pamuk kullandim. Parcalari yer degistirilerek, eklenip eksiltilerek, kanepe, divan, sehpa olarak kullanilabiliyor. Zaten bence ideal sehpa da kullanildigi yere ve sartlara gore ihtiyaci karsilamali ve estetik olmali. Dogadaki bir kaya veya bir agac kutugu gibi.

Rasit Karaaslan – Mobi Mobilya
Cok yonlu ve degisken
sehpa tasarlamak diger mobilyalara gore daha kolay. Cunku cok yonlu ve degisken bir obje. Tasarimcinin yaraticiligini daha kolay ortaya koyabilecegi, maceraci olmaya iten bir urun. Ilerleyen teknolojiyle pek cok yeni malzeme eklendi. Bu malzemeler sehpa tasarimini farkli yonlere ceken en onemli yenilik oldu.

Ben tasarimlarimda hep ahsap kullandim ve kullanmaya devam ediyorum. En son ve en cok sevdigim sehpa tasarimim Anadolu yer sofrasinda kullanilan bakir siniden esinlenerek yaptigim “sini”. Parcalara bolunmus bir daireden ibaret. Bu parcalarin yerlerini degistirerek objenin de seklini degistirebiliyorsunuz. Tam daire bicimindeyken acilarak cesitli sekillere girebiliyor. Parcalari zigon vazifesi goruyor. Malzemesi ceviz, ust yuzeyi ayni bir plak yuzeyi gibi yivlerle taraniyor.

Adnan serbest – Adnan serbest Mobilya
sadelik on planda
Cretim teknolojileri gelistikce, eskiden cok pahali olan ve yapmasi cok uzun zaman alan geometrik veya amorf formlarin uretimi kolaylasiyor, maliyetleri dusuyor. Tabii sadece gorsel olarak degil, fonksiyonel, cok islevli, hareketli sehpalara da rastliyoruz. Tasarim anlayisim olan sadelik ve yalinlik, sehpalarimda da on plana cikiyor.

Objelerin malzeme ve tasarim olarak cevresindeki urunleri desteklemesi gerektigini dusunuyorum. Dort yil once ince ve detaysiz “sade Beyaz” isimli sehpayi tasarlayip yurtdisinda bir fuara gittik. Objenin amaci koltuklarin onunu bos birakmamasi ve sunumu guclendirme istegiydi. Bir Italyan patron gelip sehpa icin itifatlarda bulununca sasirdim. Gercekten de en cok o urunum satildi.

Alp Nuhoglu – B&T Design
Her sey etrafinda sekillenir
Her sey onun etrafinda sekillenir. Kent meydanlarindaki anitlara benzetiyorum. Tasarimlarda fonksiyon daha az belirleyici olur. Beni en cok heyecanlandiran 2007 icinde yaptigim ve beyaz dokum akrilik levhadan uretilen “sarmal” isimli tasarimim. Obje, tek bir modulun yan yana dizilmesiyle butunu olusturuyor.

Eger 14 km uzunlugunda bir oturma grubunuz olsaydi, kullanmak icin en ideal sehpa bu olurdu. Cok sevdigim objelerimden biri de mdf uzeri lake kapli “Balance”. Farkli yuksekliklerdeki kutularin bir aradaki uyumunu soyutladigim bir urun. Tasarimlarda fonksiyon ile form arasindaki denge giderek form lehine artiyor. Yani daha cok sevecegimiz sehpalar geliyor.

seyhan Czdemir / sefer Caglar – Autoban 212
Ideal sehpa, kullanimda ve gorsellikte keyif vermeli
sehpa gunluk hayatimizda devamli iletisimde oldugumuz bir mobilya. Yemek yiyebilir, kahve koyabilir veya bir baska objeyle susleyebilirsiniz. Kolaylikla hareket ettirip tasiyabilirsiniz de.

simdiye kadar malzeme olarak renkli metal kullanmayi tercih ederken bu yil paslanmaz pirinc uygulamalarini dahil ettik. Pirinc ve cam malzemeden yarattigimiz son sehpanin ismi “Ring”. Alti tane yuzuk seklinin birlesmesiyle form kazaniyor. Her turlu mobilyanin yanina konabilecek urunler yapmaya calisiyoruz.

Faruk Malhan – Koleksiyon
Hantal ve hareketsiz tercih etmem
sehpalar eski statik konumlarini terk edip daha servise yonelik hareketli parcalar olma yolunda ilerledi. Ben sehpalarimin hantal ve hareketsiz olmalarini tercih etmiyorum. Her tasarimda farkli kolayliklar sunabilen degisik oneriler yaratiyorum.

Buyuk parcalarda guclu renkler cok baskin durabiliyor. Daha kucuk parcalarda guclu renklerin kullanilmasi hem daha rahat hem de ortami canlandiran etki sagliyor. En sevdigim calismalarimdan biri “Dizzy”. Hem hareket kabiliyeti hem de farkli geometri ve olcu seceneklerinin zenginligi bakimindan son derece basit ve kullanisli. son tasarimlarimdan Horon eski sinileri cagristiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder